FELEMELŐ HÍREK

Oldalainkon sokszor esik szó arról, hogy milyen súlyos károkat okoz a média világa az eltúlzott negatív, félelemkeltő híreivel. A FELEMELŐ HÍREK működtetésével célunk annak bizonyítása, hogy a hírközlés szólhat másról is. Cikkeink által a világunkat egy olyan oldaláról mutatjuk be, mely a pozitív tartalmú üzenetek révén egy reménytelibb jövőképet formál az olvasóban. Abban hiszünk, hogy erre óriási szükség van egy magasabb jövőbeli életminőség érdekében. Ha van olyan információd, melynek érzésed szerint itt a helye,  bátran küldd el. 


Indul az óceáni szemétgyűjtő sorompó
2016. szeptember 11.

Megkezdték annak az óceáni szemétgyűjtőnek a tesztelését az Északi-tengeren, aminek terve pár éve egy kamaszfiú fejében született meg.

Néhány évvel ezelőtt az akkor 18 éves Boyan Slat a TEDx konferencián ismertette tervezetét Hollandiában. Lebegő falak hálózatát építené, amelyek szépen maguk közé szorítanák a műanyag szemetet. Vagyis a hullámok mozgásának segítségével az óceán tisztítaná meg magát a nem kívánatos plasztikhulladéktól. Ez egy különösen fontos projekt, mivel, ha így folytatjuk, négy év múlva több szemét lesz a tengerben, mint hal.


A szerkezet felső vonala a vízen lebeg, mintha sorompó lenne, víz alá nyúló része szűrő, amely felfogja a műanyag hulladékot. A szűrő V-alakba nyúlik a tengerfenék felé, ahol a csücskét rögzítik, a tengeri élőlények így át tudnak úszni alatta. Az elképzelés szerint az áramlatok szép lassan a csücsökbe sodorják a szemetet. A szerkezet közepén lévő gyűjtőtorony ezután kiszűri az összegyűlt hulladékot és valamelyest fel is dolgozza, mielőtt azt hajóval kiviszik a szárazföldre. A szemét újrahasznosításával és a félig kész termékek közvetlen eladásával a rendszert teljesen önfenntartóvá akarják tenni.

Négy év telt el az interneten nagy feltűnést keltő beszéd óta. Slat megalakította a The Ocean Cleanup nevű céget, és megnyerte a 152 700 dollárral járó Index díjat, amit a világ problémáinak orvoslására új megoldásokat kereső vállalkozóknak ítélnek oda. A tervek szerint 2020-ra tudják vízre bocsátani a szemétgyűjtő komplexumot Hawaii és Kalifornia között – írta tavaly a Huffington Post. A maga 1,98 kilométer hosszúságával ez lesz a legnagyobb úszó létesítmény a Föld nyílt vizein. Hogy Slat mit tervezett arra az eshetőségre, ha a trópusi viharok megtépázzák találmányát, azt nem tudni, de remélhetőleg hurrikánbiztos lesz az óceáni tisztítómű.

A szerkezet tesztelését a nyár végén kezdték meg az Északi-tengeren. Azt vizsgálják, hogy a százméteres, sorompószerű szerkezet prototípusa hogy bírja az erős viharokat.forrás: alternativenergia.hu