2014. november 10.

Vona Gábornak írt köszönőlevelem
Vona Gábor
Jobbik Magyarországért Mozgalom Elnöke részére
1027 Budapest
Fő utca 63-65.

Kedves Elnök Úr!

Először is gratulálok az átütő erejű, ózdi választási eredményhez! örülök a sikernek, hisz ez a Mozgalom történetében hatalmas mérföldkő. Együtt tudok örülni ismeretlenül Dáviddal is, hiszen annak idején én is 27 évesen lettem egy település vezetője, hasonló hatalmi ellenszélben. örülök annak is, hogy ezt a várost, ezt a “várat is sikerült bevenni”, hiszen hasonlóan Tiszavasvárhoz, itt is nagy szükség volt már a REMÉNY-re.

Mivel múlt hétfőn nem tudtunk elköszönni, itt szeretném megragadni a lehetőséget, hogy megköszönjem vendéglátásotokat, a Hédinek tett gesztusokat. Nagyon szép hétfői nap volt ez számára.




S bár a vendégfogadás az ő személye köré szerveződött, a kiváltság, hogy ott lehettem, s volt alkalmam komoly dolgokról is beszélgetni, nagyon boldoggá tett. Sokat jelent ez nekem. Megerősödtem abban, hogy méltó várományosa vagy egy, a mostaninál is nemesebb szolgálatnak...

Van itt még valami.

Gondolatot cseréltünk egy témában, a pártot jellemző színről is beszélgettünk.
(megjegyzés az olvasónak: a Jobbik Mozgalom nem rendelkezik azonosító színnel, mint pl. a többi párt, így egy választás során a különböző grafikonok a médiában hol fekete, hol barna, időnként lila színű jelöléseket  tartalmaznak.) A nyitó ülést megtekintve, még a karzaton megszületett egy gondolat, hogy melyik szín is lenne talán a legmegfelelőbb.

Arra jutottam, hogy a FEHÉR szín választása optimális választás lehet, a következők miatt:

1. Egy nemzeti pártot olyan szín kellene, hogy jellemezze, melyet a Nemzet Lobogója is tartalmaz. Ezekből a színekből a piros és a zöld más pártokat azonosít, fehér színt még nem erodálta senki, sőt, az a zászló tekintetében is középen, az ORIGO-ban található.

2. Az árpádsávos zászló - mely szintén azonosítja a Mozgalmat - színvilága is tartalmazza a fehér színt.

3. A népviselet és az arra hajazó Gárdaviselet kelléke is a fehér ing. így is lehetne például azoknak üzenni, akiknek sokat jelentett a gárdamozgalom.

4. A fehér a tisztaság jelképe. A Jobbik Magyarországért Mozgalmat nem szennyezi korrupció, rossz kormányzás, nemzetnyomorítás. S úgy legyen, hogy ez így is maradjon! Helyes lehet, ha ezt egy motívum is megerősíti, hiszen ezeknek hatalmas, jövőt formáló erejük van.

5. Tegnap, az ózdi eredmény után a következőt írtad: “Egy új és hiteles erő kell. A Jobbik pedig tiszta erő.” Ez a lényegre törő mondat is megerősített abban, hogy a fehér szín a legnyerőbb. Pláne, mikor megláttam a közös képeteket Janiczák Dáviddal, ahol fehér szegfűcsokor van a kezetekben. Beszédes a kép!

6. Egyébiránt a Jobbiknak, hogy kormányzóképes erő legyen, nagyobbra kell nyitnia a társadalom előtt az ajtaját. Most homogénebb a keresztmetszet, de szükség van egy még nagyobb támogatottságra. Ehhez nem kell sokszínűvé, megalkuvóvá, szivárvánnyá válni. Ahogy én látom, a sok szín egyenként persze fontos, önállóan is erőt képvisel, de ezeknek az erőknek össze kell olvadnia, egy közös értékrendet kell képviselnie. A fizikából ismerjük, hogyha az összes színt összekeverjük, akkor létrejön a FEHéR szín. Ha csak egy színt is kiveszünk belőle, már nem marad meg a fehér. én valahogy így képzelek el egy össznemzeti struktúrát, egy országépítő szövetséget. Abba majd mindenkinek bele kell tartoznia, akiket az értékek fenntartása és új értékek teremtése vezérel. Csak így lehet egy erős nemzetet építeni, ha ezek közül az állampolgárok közül mindenki érzi, hogy szükség van rá.

7. S ha már a fehér szegfűt említettem, kössük össze a virágot a Szent Koronával. Csatolok egy képet Csomor Lajos Magyarország Szent Koronája című könyvéből, mely megerősíthet abban, hogy mekkora szerepe volt elődeink motívumvilágában a liliomnak. Főleg a fehér liliomnak. (ahogy nézegetem a fehér liliomról készült fotókat, az jut eszembe, talán a Nemzeti Zászló színei is innen eredeztethetőek) Szakértők szerint a korona éke is egy fehér liliom volt.


8. Egyesek szerint a tulipános ládáink sem tulipánosak (a tulipánt a törököknek köszönhetjük), hanem liliomládák. Huszka József Magyar ornamentika című művében 1898-ban írja: “ a liliomot gyakran összezavarják az ornamentikában a tulipánnal ... igazán nehéz eldönteni, vajon tulipán vagy liliom látható...”

9. érdekes, de például az esküvőmön a templom-díszítés fehér liliomból készült, mivel a virágkereskedő szerint ez is egy kinyilvánítása annak, hogy a házasulandók tiszta erkölcsi alapra helyezik a jövőjüket. érdekes.

10. Csatolok egy másik kivonatot is, mely a liliomábrázolást mutatja be, rovásírási jelek összevonásából eredően. Ez is érdekes. és milyen keveset tudunk róla.

( Erről jutott eszembe, hogy pl. a török-magyar barátság esetében mekkor jelentősége is van annak, hogy a tulipán-liliom motívum is ennyire összeforrott!)

Kedves Gábor! Fontosnak tartottam ezeket a sorokat megfogalmazni, s bízom benne, nem lesz következmények nélküli ez a cselekedetem.

Erőt, egészséget kívánok, a többi miatt már nem aggódok.

üdvözlettel:

Herczeg László