FELEMELŐ HÍREK

Oldalainkon sokszor esik szó arról, hogy milyen súlyos károkat okoz a média világa az eltúlzott negatív, félelemkeltő híreivel. A FELEMELŐ HÍREK működtetésével célunk annak bizonyítása, hogy a hírközlés szólhat másról is. Cikkeink által a világunkat egy olyan oldaláról mutatjuk be, mely a pozitív tartalmú üzenetek révén egy reménytelibb jövőképet formál az olvasóban. Abban hiszünk, hogy erre óriási szükség van egy magasabb jövőbeli életminőség érdekében. Ha van olyan információd, melynek érzésed szerint itt a helye,  bátran küldd el. 
Esőben is termel áramot egy új napelem
2016. október 2.

A napenergia áramtermelésre történő felhasználásának fejlesztése rohamos léptékben halad előre, s örömteli tény, hogy egyre jobban terjed a gyakorlati alkalmazásuk. Nem csoda, hisz ez egy megbízható, tiszta, megújuló energiaforrás.

A fejlesztés folyamata már régóta zajlik. Jelenleg ott tartunk, hogy az elvárt hatékonyság tekintetében csak ideális körülmények között tudják a megfelelő hatásfokot produkálni a jelenleg kapható rendszerek. Sajnos azonban ezek nem mindig ideálisak. Gondoljunk például az éjszakai időszakra, illetve a zord időjárásra. Kínai tudósoknak sikerült a fejlesztésben egy olyan áttörést elérniük, mely már az esőcseppekből is képes energiát hasznosítani.

Az új rendszernek a kulcsa a grafén. Erről a csodaanyagról már sokat hallhattunk korábban. Mi akkor az újdonság? Az esőcseppek nem steril vízből állnak, hanem többek között különféle sókat is tartalmaznak, melyek pozitív és negatív ionokat hordoznak. Az Ocean University of China Qingdao kutatói egy egyszerű kémiai reakció során hasznosítani tudják ezeket az ionokat. A napelemen lévő grafén lapokon el tudták különíteni a pozitív ionokat, (beleértve a nátrium-, kálcium-, és ammónium) és így tudtak feszültséget előállítani.

A vizsgálatok laboratóriumi körülmények között folytak, enyhén sós vízzel történő eső-szimuláció során képesek voltak 100 mikrovoltot létrehozni, mely ígéretes eredménynek számít. Ez a mai forgalomban llévő napelemek hatékonyságának 6.53 %-át éri el.

A kísérletben a csapat egy olcsó, vékony filmrétegű napelemcellát használt, melyhez hozzáadott egy grafénréteget. Így egy olyan megoldást kaptak, mely a napfény hasznosítása mellett az esőből is képes energiát nyerni.

Az történik, hogy a pozitív töltésű ionok kötődnek az ultra vékony grafénhoz. A cella kétrétegű (pseudocapacitor), ahol az elektronok már jelen vannak.  A potenciális energiakülönbség a két réteg között már elég erős ahhoz, hogy létrejöjjön az elektromos áram.

Akad azért még tennivaló, hiszen a kísérlet még kezdeti fázisban jár, de a kutatók bíznak benne, hogy a jövőben minden időjárási körülmények között működőképes elemeket tudnak majd előállítani, így járulva hozzá a növekvő megújuló energiaforrások iránti igények kielégítéséhez.

Most azon dolgoznak, hogy természetes esőcseppekkel is működőképessé tegyék a cellákat, hogy a jellemzően alacsony koncentrációjú ionok elegendő elektromos energiát tudjanak generálni.

Egyébként nem ez az első alkalom, hogy napelemek építése során grafént használjanak fel. Az év elején az Egyesült Királyságban egy csapat már képes volt létrehozni egy ilyen rendszert, amely kiemelkedő hatékonysággal volt képes elnyelni a környezeti hőt és napfényt.


Kiemelt hírek:

Végre megvan a megoldás egy 230 éves problémára


Új szintre lép a tömegközlekedés


Indul az óceáni szemétgyűjtő sorompó