FELEMELŐ HÍREK

Oldalainkon sokszor esik szó arról, hogy milyen súlyos károkat okoz a média világa az eltúlzott negatív, félelemkeltő híreivel. A FELEMELŐ HÍREK működtetésével célunk annak bizonyítása, hogy a hírközlés szólhat másról is. Cikkeink által a világunkat egy olyan oldaláról mutatjuk be, mely a pozitív tartalmú üzenetek révén egy reménytelibb jövőképet formál az olvasóban. Abban hiszünk, hogy erre óriási szükség van egy magasabb jövőbeli életminőség érdekében. Ha van olyan információd, melynek érzésed szerint itt a helye,  bátran küldd el. 
A légkondicionálás újragondolása
igazi áttörést jelenthet!
2018. január 12.

A Szingapúri Nemzeti Egyetem (NUS - National University of Singapore) Gépészmérnöki Tanszékének csapata egy merőben új technológiájú klímaberendezést fejlesztett. Ez a légkondicionáló nagyságrendekkel energiatakarékosabb, mivel nem igényel nagy fogyasztású kompresszorokat, továbbá óriási előnye, hogy nem terheli környezetét, mivel nincs szüksége kémiai hűtőanyagokra.

A hagyományos légkondícionálókkal ellentétben, amelyek
egyidejűleg szárítják és hűtik a környező levegőt, ez az új klímaberendezés két olyan rendszert alkalmaz, amelyek különállóan hajtja végre a folyamatokat. A párátlanítás és a hűtési folyamat szétválasztása megkönnyíti azt, hogy a berendezést a különböző időjárási körülményekhez könnyebben lehessen kalibrálni. További előnye, hogy a működés során mint mellékterméket, iható vizet állít elő.

A rendszer első lépcsőjében a környezeti levegő belép egy membrános párátlanító modulba, ahol a nedvességet az innovatív papírszerű membránok rétegei kivonják. A száraz levegő ezután a párologtató hűtőben lévő vízcsatornákon halad át, ahonnan hűvös levegőként távozik.

Ez az új klímaberendezés 18 ° C-os hőmérséklet elérésére alkalmas, beltéri és kültéri használatra egyaránt. Az energiahatékonysága 40 százalékkal kedvezőbb a mai berendezéseknél, így az is elmondható, hogy a környezetterhelés terén 40 százalékos
széndioxid-kibocsátás csökkenés is elérhető az új technológiával. Ez nem egy elhanyagolható tényező a globális felmelegedés időszakában, amikor a szakemberek szerint a növekvő hűtési igény drámaian növekvő energiaigénye további emelkedő volumenű széndioxid kibocsátást fog majd a jövőben eredményezni .

"A meglévő klímaberendezések nagy mennyiségű hőt szállítanak a kompresszoron keresztül. Rendszerünk csak hűvös levegőt bocsát ki, és nem érinti a városi mikroklímát. A trópusokon található épületeknél az épület energiafogyasztásának több mint 40 százaléka a légkondicionálásnak tulajdonítható. Arra számítunk, hogy ez az arány a jövőben drámaian megemelkedik, ami újabb lökést ad a globális felmelegedésnek. Az 1902-ben Willis Carrier által feltalált gőznyomásos klímaberendezés a
ma legelterjedtebb légkondicionáló technológia. Ez viszont nagyon energiaigényes és környezetkárosító. Ezzel szemben az új membrán és víz alapú hűtési technológia nagyon környezetbarát - hűvös és száraz levegőt biztosít kompresszor és vegyi hűtőközegek nélkül. Ez egy új kiindulási pont a klímaberendezések következő generációjána. A technológiánk hatalmas potenciállal rendelkezik ahhoz, hogy átalakítsa a klímatizálás ma használatos módját."- magyarázta Ernest Chua egyetemi tanár, aki a kutatócsoportot vezette.

A csapat légkondicionálójának egy másik előnye az a képessége, hogy a levegőből a nedvességet visszanyeri. A hűtőrendszer táplálására felhasznált minden liter vízhez képest akár 15 liter ivóvizet is előállíthat, amely ötször tisztább, mint a szingapúri csapvíz.Chua professzor úgy véli, hogy a találmány megváltoztatja majd a klímatizálás módját. "Ez az áttörés kiindulópont ahhoz, hogy tovább optimalizáljuk a légkondicionálót, és mág kompaktabbá tegyük a jobb teljesítményt" - mondta.

Jelenleg a rendszer felhasználóbarát jellegének javításán dolgoznak, valamint olyan, ma már alap dolognak számító intelligens funkciókkal látják el, mint például az előre beprogramozott termikus beaállítások és a felhasználó által valós időben történő energiahatékonyság nyomon követése.

forrás: edu.sg
Kiemelt hírek:

Esőben is termel áramot
egy új napelemVégre megvan a megoldás egy 230 éves problémára


Új szintre lép a tömegközlekedés


Indul az óceáni szemétgyűjtő sorompó